Przepisy na zdrowe dania z błonnikiem

Faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Jestem fanką łatwych i szybkich przepisów, i takie głównie pojawiają się na tym blogu. Są jednak dania, które wymagają czasu, ale ich smak rekompensuje długie minuty/godziny w kuchni. Jednym z takich dań są faszerowane bataty. Lubię w tym przepisie to, że farsz można modyfikować do woli. Może być bardzo prosto (feta, czosnek, szpinak) albo bardziej wymyślnie.

Farsz przygotowałam ze świeżych warzyw, które miałam pod ręką. Do tego aromatyczny cynamon i błonnik, który sprawia, że danie jest jeszcze bardziej sycące i przede wszystkim zdrowe. Jeśli macie na gotowanie więcej niż 30 minut, bardzo polecam batatowe wariacje 🙂

 

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów dobrej jakości
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ugotowany burak
  • połowa cukinii
  • łyżka błonnika
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz

 

Sos:

  • łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżki ugotowanej cieciorki
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • w razie konieczności trochę wody

 

Przygotowanie: 

Umyj i wyszoruj bataty. 

Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 60 minut. 

W międzyczasie zajmij się farszem.

Na dużej patelni rozgrzej olej. 

Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie seler i marchew pokrojone w cienkie plasterki.

Fasolę odcedź i przepłucz.

Wrzuć na patelnię. 

Dodaj buraka pokrojonego w kostkę.

Po jakichś 2 minutach dodaj pomidory.

Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. 

Całość zostaw pod przykryciem na jakieś 2-3minuty.

Dodaj masło orzechowe, błonnik, przyprawy. 

Zamieszaj.

Pozostaw patelnię na ogniu na kolejne 2 minuty,nie przykrywaj pokrywką. 

Dopraw na koniec solą i pieprzem.

W upieczonych batatach wydrąż środek (tylko nie przesadź, zależy nam na smaku batata, a nie samej skórki).

Do środka batata przełóż farsz. 

Całość polej sosem.

Smacznego!