Przepisy na zdrowe dania z błonnikiem

Chłodnik z buraków

Chłodnik z buraków

Zaczęły się wakacje, a wraz z nimi upalne dni, podczas których marzymy o lodach i chłodnych napojach. Nikt nie ma ochoty siedzieć w kuchni, gotować ziemniaków czy smażyć kotletów, bo przecież GORĄCO. I wtedy na salony wkracza on – lekki, pyszny, niewymagający dużego nakładu pracy – chłodnik. Świetnie sprawdza się w upalne dni, a do tego jest prosty w wykonaniu i przede wszystkim zdrowy.

To co, kto ma w planach chłodnik?

 

Składniki:

  • 2 paczki startych buraków
  • pęczek szczypioru (takiego grubego z cebuli dymki)
  • pęczek kopru
  • 1-2 ząbki czosnku (zależy od upodobania)
  • 4 zielone ogórki
  • maślanka
  • 2 duże jogurty naturalne/jogurt i kefir
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki błonnika

 

 

Przygotowanie:

Pokrój szczypior i koper. Raczej drobno.

Na małych oczkach zetrzyj czosnek, na dużych – obrane ze skóry ogórki.

Wszystkie składniki wrzuć do jednego garnka.

Wlej maślankę, jogurt/kefir. Możesz mniej niż podałam w przepisie, możesz więcej, wszystko zależy od Ciebie 🙂

Dopraw do smaku solą i pieprzem, i już – gotowe!