Przepisy na zdrowe dania z błonnikiem

Makaron z tofu i warzywami

Makaron z tofu i warzywami

 

Składniki ( na 1 gigantyczną porcję lub 2 mniejsze):

  • tofu naturalne 1/2 opakowania
  • szklanka makaronu
  • olej
  • mała cebula
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 pomarańczy
  • łyżka błonnika
  • starty imbir wielkości kciuka
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • kolendra/szczypior
  • płatki chilli (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:

Na 0,5-1h przed przygotowaniem dania pokrój w kostkę tofu i zalej sosem sojowym.

Po tym czasie na oleju podsmaż drobno posiekany czosnek, imbir, płatki chilli.

Następnie dodaj cebulkę (możesz pokroić w plastry lub kostkę).

Podziel brokuła na małe różyczki, a nóżkę drobno pokrój i dodaj wszystko na patelnię.

Kiedy warzywa zmiękną, dodaj zamarynowane tofu i błonnik.

Zamieszaj, smaż na mocnym ogniu przez 3 minuty.

Zalej całość sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy.

Dodaj ugotowany wcześniej makaron.

Wymieszaj całość.

Podaj ze świeżą kolendrą albo szczypiorkiem.