Przepisy na zdrowe dania z błonnikiem

Tarta z dynią i serem

Tarta z dynią i serem

Z dyni można zrobić… wszystko!

Tak, jak ostatnio pisałam, dynia wkroczyła na moje salony. W ubiegłym tygodniu zrobiłam krem z dyni, babeczki dyniowe, dyniowy sos do makaronu i tartę z dynią i serem. Uff, sporo tego. Trudno mi zdecydować, które z dań było najlepsze, ale właściwie… po co decydować, skoro można zrobić wszystko 🙂

 

Zacznijmy od tarty bezglutenowej

Tarta z dynią jest bezglutenowa i prosta w przygotowaniu. Bazą jest bezglutenowy spód z mąki kukurydzianej, na który przepis znajdziecie tutaj. Bardzo lubię mieć w domu składniki na kruche ciasto. Dzięki temu mam poczucie, że zawsze jest co jeść. Bo do takiej tarty można użyć dosłownie wszystkiego. Tym razem postawiłam na dynię. Przygotowałam dwie tarty – bardzo podobne, a jednak różne. W pierwszej wersji do dyni dodałam wyłącznie ser feta. Druga wersja, bogatsza, to oprócz dyni, ser feta oraz ser kozi – wszystko zapiekane. Dzielę się przepisem na obie wersje, choć jako fanka sera koziego muszę przyznać, że przepis nr 2 jest moim faworytem.

 

różne rodzaje dyń

Bezglutenowa tarta z dynią i serem feta

 

Składniki:

  • 1/2 pieczonej dyni (jeśli hokkaido, to cała)
  • oliwa
  • ulubione przyprawy, sól i pieprz
  • mała śmietana 18%
  • 2 jajka
  • ser feta (tyle, ile chcecie)

 

Przygotowanie:

Przygotuj spód według przepisu.

Dynię należy obrać (o ile nie jest to dynia hokkaido) i pokroić w kostkę.

Następnie polej oliwą, przypraw (ja dodałam sporo rozmarynu, sól i pieprz).

Piecz około 25min. w temperaturze 180stopni.

Połącz małą śmietanę 18% z jajami, dodaj sól i pieprz.

Na przygotowany spód (który wcześniej piekł się w piekarniku przez 10 minut) wylej powstałą masę.

Wyłóż całość dynią.

Piecz przez 15-20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pokrusz na wierzch ser feta.

 

 

tarta z dynią i serem kozim

Tarta z dynią i kozim serem

Przepis jest bardzo podobny do nr 1, zmienia się jednak kolejność wykonywania niektórych czynności, a w składnikach pojawia się ser kozi.

Kiedy masz już przygotowany spód, wyłóż na niego dynię.

Następnie pokrusz fetę, dodaj ser kozi.

Całość zalej masą ze śmietany i jaj.

Piecz przez 15-20 minut.