Przepisy na zdrowe dania z błonnikiem

Babeczki dyniowe z czekoladą i cytrynową skórką

Babeczki dyniowe z czekoladą i cytrynową skórką

Dyniowe słodkości

Ostatnio dopadł mnie dyniowy szał. Była zupa-krem z dynitarta z dynią i serem, a w końcu przyszedł czas na to, co lubię najbardziej – słodkości. Babeczki z dyni z czekoladą i skórką cytrynową świetnie sprawdzą się w deszczowy, jesienny dzień. Po prostu podczas jedzenia ich, nie sposób się nie uśmiechnąć. A kiedy mamy jeszcze ciekawą książkę i dobrą herbatę…

 

 

 

SKŁADNIKI (10-12 sztuk)

  • 2/3 szklanki upieczonej i zblendowanej dyni.
  • skórka z cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżka błonnika (może być kakaowy)
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Puree dyniowe przełóż do miski, dodaj mleko, jaja i skórkę z cytryny. Wymieszaj.

Rozpuść masło na małym ogniu. Kiedy przestygnie dodaj do dyni.

W drugiej misce umieść mąkę, błonnik, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszaj.

Do suchych składników dodaj mokre. Dorzuć również pokrojoną na małe kawałki czekoladę.

Całość wymieszaj (powoli i delikatnie, by składniki się połączyły, nie mieszaj jednak zbyt długo).

Masę przełóż do foremek (pamiętaj, że ciasto wyrośnie).

Wstaw całość do nagrzanego piekarnika (180 st.) i piecz 25-30 min.

 

babeczki z dyni z czekoladą