Babeczki dyniowe z czekoladą i cytrynową skórką

Dyniowe słodkości
Ostatnio dopadł mnie dyniowy szał. Była zupa-krem z dyni, tarta z dynią i serem, a w końcu przyszedł czas na to, co lubię najbardziej – słodkości. Babeczki z dyni z czekoladą i skórką cytrynową świetnie sprawdzą się w deszczowy, jesienny dzień. Po prostu podczas jedzenia ich, nie sposób się nie uśmiechnąć. A kiedy mamy jeszcze ciekawą książkę i dobrą herbatę…
SKŁADNIKI (10-12 sztuk)
- 2/3 szklanki upieczonej i zblendowanej dyni.
- skórka z cytryny
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- łyżka błonnika (może być kakaowy)
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Puree dyniowe przełóż do miski, dodaj mleko, jaja i skórkę z cytryny. Wymieszaj.
Rozpuść masło na małym ogniu. Kiedy przestygnie dodaj do dyni.
W drugiej misce umieść mąkę, błonnik, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszaj.
Do suchych składników dodaj mokre. Dorzuć również pokrojoną na małe kawałki czekoladę.
Całość wymieszaj (powoli i delikatnie, by składniki się połączyły, nie mieszaj jednak zbyt długo).
Masę przełóż do foremek (pamiętaj, że ciasto wyrośnie).
Wstaw całość do nagrzanego piekarnika (180 st.) i piecz 25-30 min.