Bezglutenowa tarta

Bezglutenowa tarta to jedna z lepszych rzeczy, jaka ostatnio mi się przytrafiła. Zaczęło się od tego, że bardzo chciałam zjeść coś pysznego, a lodówka świeciła pustkami. Dwa pory, kilka plastrów szynki… Właśnie z tego braku powstała pyszna, bezglutenowa tarta z porem, a tak naprawdę tarta “z tym, co pod ręką”. Jestem pewna, że w wersji na słodko również się sprawdzi, choć jeszcze nie próbowałam. Tymczasem zostawiam Was z przepisem na wytrawną i banalną w wykonaniu tartę. Smacznego!
Składniki
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- łyżka błonnika
- 1 jajko
- 0,5 kostki masła
- 4 łyżki wody
Farsz:
- 2 małe pory (lub 1 duży)
- kilka plastrów szynki
- jajko
- śmietana (u mnie była z mleka ryżowego)
- sól i pieprz
- olej
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, błonnik, dodaj jajko, szczyptę soli i masło.
Całość zacznij wyrabiać ręką.
Dodaj 4 łyżki wody – składniki muszą się dobrze połączyć.
Stwórz “kulę” z ciasta, zawiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
15 minut przed wyjęciem ciasta z lodówki zajmij się farszem (możesz to również zrobić wcześniej).
Rozgrzej olej na patelni i dodaj pory (przekrojone na pół i pocięte na paski).
Kiedy pory będą miękkie, dodaj pokrojoną szynkę, sól, pieprz – zamieszaj.
Całość zostaw na patelni jeszcze na 3-5min.
Jeśli składniki zaczną przywierać, podlej wodą – por nie może zrobić się czarny, będzie wtedy gorzki.
Na 5-10 minut przed wyjęciem ciasta z lodówki włącz piekarnik i nastaw opcję “góra-dół”, 180 st.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę.
(Ciasto bezglutenowe nie jest “łatwe w użyciu”, zdarza się, że podczas przenoszenia
na tortownicę, rozpadnie się. Żaden problem – po prostu doklej palcami to, co odpadło.)
Nakłuj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
W miseczce połącz ze sobą jajko, pół szklanki śmietany, sól i pieprz – najlepiej sprawdzi się tutaj trzepaczka.
Po 10 minutach wyjmij ciasto, do środka włóż farsz.
Zalej śmietaną i jajkiem.
Całość włóż do piekarnika na 15-20 minut.
Teraz nie pozostaje Ci nic innego, jak zajadanie.