Chlebek bananowy

Banany to świetne owoce. Smakują w wersji solo jak i koktajlu czy cieście. Mogą zastąpić jajka w diecie wegańskiej, doceniają je także sportowcy. Ale co z bardzo dojrzałymi bananami? Znacie ten moment, kiedy domownicy omijają dojrzałe banany szerokim łukiem? Co zrobić z takimi owocami? Odpowiedź jest jedna: chlebek bananowy!
Chlebek bananowy sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek, jak i przekąskę w ciągu dnia.
Składniki:
4 dojrzałe banany + 1 na wierzch
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miodu
1 jajko (w wersji wegańskiej można pominąć)
1/3 szklanki oleju
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka błonnika (np.jabłkowego)
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Obierz banany ze skórki, cztery z nich rozgnieć w misce widelcem.
Dodaj pozostałe składniki (za wyjątkiem banana).
Dokładnie wymieszaj.
Przełóż całość do keksówki posmarowanej olejem.
Banana, który został, przekrój wzdłuż i wciśnij na wierzch ciasta.
Piecz przez 50min. w temperaturze 170st.
Chlebek bananowy wychodzi słodki, lekko mokry i bardzo sycący. Nie pomijajcie migdałów/orzechów – moim zdaniem są naprawdę ważne.