Chłodnik z buraków

Zaczęły się wakacje, a wraz z nimi upalne dni, podczas których marzymy o lodach i chłodnych napojach. Nikt nie ma ochoty siedzieć w kuchni, gotować ziemniaków czy smażyć kotletów, bo przecież GORĄCO. I wtedy na salony wkracza on – lekki, pyszny, niewymagający dużego nakładu pracy – chłodnik. Świetnie sprawdza się w upalne dni, a do tego jest prosty w wykonaniu i przede wszystkim zdrowy.
To co, kto ma w planach chłodnik?
Składniki:
- 2 paczki startych buraków
- pęczek szczypioru (takiego grubego z cebuli dymki)
- pęczek kopru
- 1-2 ząbki czosnku (zależy od upodobania)
- 4 zielone ogórki
- maślanka
- 2 duże jogurty naturalne/jogurt i kefir
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki błonnika
Przygotowanie:
Pokrój szczypior i koper. Raczej drobno.
Na małych oczkach zetrzyj czosnek, na dużych – obrane ze skóry ogórki.
Wszystkie składniki wrzuć do jednego garnka.
Wlej maślankę, jogurt/kefir. Możesz mniej niż podałam w przepisie, możesz więcej, wszystko zależy od Ciebie 🙂
Dopraw do smaku solą i pieprzem, i już – gotowe!