Ciasto drożdżowe z owocami

Gdyby ktoś zapytał, z czym kojarzy mi się dom rodzinny, jedną z moich odpowiedzi byłoby ciasto drożdżowe. Drożdżowiec to smak domu i wakacji. Bo w wakacje mama zawsze piecze drożdżowe z owocami, które znika w mgnieniu oka. Zjada się je na śniadanie (koniecznie z masłem), w wersji solo, przechodząc z kuchni do pokoju i w towarzystwie kawy. Ciasto drożdżowe jest pyszne, pięknie pachnie i po prostu nie sposób mu się oprzeć. A że na wakacje czekam w tym roku jak nigdy, postanowiłam przywołać lato już dziś. Przed Państwem ciasto drożdżowe z owocami.
Składniki
Ciasto:
- kostka pokruszonych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- paczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
- szklanka zimnego mleka
- 4 roztrzepane jajka
- 4-5 szklanek mąki pszennej (w zależności od puszystości)
- łyżka błonnika
Kruszonka:
- 1/2 kostki masła
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
+ owoce (u mnie to były akurat śliwki)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsyp do miski według kolejności (mąki tylko 3-4 szklanki – pozostałą część później).
! Produkty rozkładaj warstwowo, równomiernie na powierzchni miski.
! Nie mieszaj.
Odstaw całość na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Przykryj ręcznikiem/ściereczką.
Po dwóch godzinach wymieszaj, dodaj resztę mąki.
Ciasto przełóż do formy.
Na górze ułóż owoce.
Składniki kruszonki połącz ze sobą i pokrusz na ciasto.
Piecz w temp.180 st. 35-45 minut.
Uwaga
Ciasto, jak najbardziej, może być bez owoców. Osobiście takie ciasto najbardziej lubię jesienią i zimą. W lato szaleję jednak z owocami.