Deser z mascarpone

Do czego, oprócz tiramisu, można wykorzystać mascarpone?
Serek mascarpone przez długi czas wykorzystywałam wyłącznie do tiramisu i nie do końca miałam pomysł, co można by z nim jeszcze zrobić. Okazuje się, że mascarpone świetnie pasuje do sosów (np.pomidorowego), można też nim nadziewać papryczki, ale według mnie wciąż najlepiej sprawdza się w deserach. Dzisiaj chcę zaproponować Wam bardzo łatwy i szybki w wykonaniu deser, do którego potrzeba niewielu składników. Pokażę Wam dwie wersje deseru. Jedna – piernikowa z orzechami i powidłami śliwkowymi, a druga – jeszcze szybsza i prostsza – kakaowa z orzechami.
Deser z mascarpone
-
wersja piernikowa
To pierwszy deser, który udało mi się przygotować i od razu zasmakował domownikom.
Składniki:
(na 2 porcje)
- serek mascarpone
- 1/3 szklanki mleka – u mnie jest to zazwyczaj kokosowe
- przyprawa do ciasta marchewkowego – 1/2 łyżeczki
- łyżeczka miodu
- łyżeczka błonnika kakaowego
- powidła śliwkowe
- pokruszone orzechy włoskie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz powideł i orzechów) umieść w misce i połącz przy użyciu miksera (sprawdza się też blender z końcówką do ubijania – trzepaczką).
W razie potrzeby możesz dodać więcej mleka.
Następnie przekładaj do pucharków: masa/powidła/orzechy/masa/orzechy
-
wersja kakaowa
Ta wersja częściej gości na naszym stole. Nazywam ją “wersją dla leniwych” 🙂

Składniki:
(na 2 porcje)
- serek mascarpone
- 1/3 szklanki mleka – u mnie jest to zazwyczaj kokosowe
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- łyżeczka miodu
- kopiasta łyżeczka błonnika kakaowego
- pokruszone orzechy włoskie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz orzechów) umieść w misce i połącz przy użyciu miksera (sprawdza się też blender z końcówką do ubijania – trzepaczką).
W razie potrzeby możesz dodać więcej mleka.
Następnie dodaj orzechy i wymieszaj całość łyżką.
Przełóż do pucharków.
Całość możesz udekorować orzechami.