Pasty na kanapki – z groszku i cieciorki

W swojej lodówce bardzo lubię mieć pasty do kanapek. Po pierwsze dlatego, że uważam, że są pyszne, po drugie – wiem, że są zdrowe i sycące, i świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do pracy/szkoły. Poza tym na ich bazie często robię sosy do sałatek i pieczonych warzyw. W moim domu musi być fasola w puszce, groszek albo cieciorka. Inaczej panikuję. Dziś przychodzę do Was z dwoma rodzajami past i mam nadzieję, że Wam zasmakują.
PASTA Z GROSZKU
Składniki:
- groszek w puszce
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka błonnika
- opcjonalnie: kilka listków bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odcedź groszek.
Wsyp/wrzuć wszystkie składniki do miski.
Zblenduj.
Dopraw do smaku – w razie potrzeby możesz dodać więcej cytryny/oliwy/przypraw.
PASTA Z CIECIORKI (udawany hummus)
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej cieciorki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- łyżka błonnika
- sól i pieprz
- opcjonalnie: dodaj przyprawę, którą lubisz. U mnie w zależności od tego, na co mam ochotę, są to: papryka słodka/kumin/czarnuszka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu.
Zblenduj.
Dodaj sól i pieprz.
Jeśli pasta nie ma kremowej konsystencji, dodaj trochę zimnej wody i blenduj dalej aż całość będzie gładka.