Pizza na cieście francuskim… z dynią!

Pomysły na dania z dyni
Od jakiegoś czasu królują u mnie przepisy na dania z dynią w roli głównej. Do tej pory były już:
Ostatnio postawiłam na klasykę i po prostu upiekłam dynię hokkaido z oliwą, ziołami i ząbkami czosnku. Było jej tak dużo, że nie dałam rady zjeść wszystkiego. Pieczona dynia jest pyszna, pomyślałam zatem, że z pewnością taka sama będzie pizza z dynią. W lodówce miałam akurat ciasto francuskie i tak powstał przepis na szybki obiad – pizzę z dynią na cieście francuskim. Prosta sprawa, łatwy przepis, a danie bardzo smaczne.
Składniki:
- upieczone wcześniej kawałki dyni hokkaido
- ciasto francuskie
- cebula
- mozzarella
- gesty sos pomidorowy lub ketchup
- 3-4 pieczarki
- oliwa
- ulubione zioła
- łyżka błonnika
Przygotowanie:
Jeśli chcesz upiec pizzerki, podziel ciasto na 6 kawałków, jeśli chcesz dużą pizzę – pomiń ten krok.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ciasto ponakłuwaj widelcem, włóż do rozgrzanego piekarnika na 8 minut.
Po 8 minutach wyjmij ciasto. Posmaruj sosem pomidorowym/ ewentualnie ketchupem, posyp ziołami i błonnikiem.
Następnie ułóż pokrojone pieczarki, cebulę, dynię, ser (mogą być plastry, możesz też zetrzeć mozzarellę).
Całość piecz 15-20 min.
Po wyjęciu z piekarnika, dobrze, by pizzerki chwilę odstały.
Proponuję skropić każdą pizzerkę oliwą. Można jeść również z sosem pomidorowym.