Placuszki z owocami

Amerykański pancake, naleśnik, placuszek… w tym wypadku nazwa nie jest ważna. Liczy się smak, a ten jest naprawdę pyszny. Poza tym tym przy tych placuszkach można wykazać się kreatywnością – tylko od Was zależy, jakie wybierzecie dodatki. A wybór jest ogromy! U mnie dziś placuszki z musem gruszkowym, powidłami, jabłkiem i bananem. Ale sprawdzą się tu każde owoce! Dodatkowo do smarowania można użyć czekolady bądź masła orzechowego, a całość polać miodem lub ciepłym malinowym sosem… na samą myśl leci mi ślinka!
Róbcie placuszki i twórzcie własne kombinacje.
Składniki (na 7-8 placuszków):
- szklanka mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru/erytrolu czy innego słodzidła
- szklanka mleka (może być roślinne)
- łyżeczka błonnika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (robiłam również wersję z 1 łyżeczką sody – placuszki urosły mniejsze, ale w smaku wciąż pyszne)
- olej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz w misce przy pomocy trzepaczki.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju.
Nabierz masę chochlą (tylko od Ciebie zależy jak duże będą placuszki) i smaż przez chwilę z jednej i drugiej strony.
Placuszki ułóż jeden na drugim.
Kiedy już wszystkie będą gotowe, czas zacząć zabawę z dodatkami.
Uwaga:
Placuszki są naprawdę sycące. Maksymalnie udało mi się zjeść na raz 4 sztuki i było to śniadanie, które trzymało mnie przez wiele godzin.