Sałatka z granatem i fetą

Lekka a jednocześnie sycąca sałatka
Jakiś czas temu odwiedziłam przyjaciółkę. Umówiłyśmy się na wspólne gotowanie. Chciałyśmy zjeść coś lekkiego, a jednocześnie sycącego. Myślałyśmy o sałatce. Sałatka gyros, grecka, cezar, nicejska… Znane i lubiane, ale na żadną z nich nie miałyśmy ochoty. W końcu Ania znalazła przepis na sałatkę z granatem. Nie miałyśmy wszystkich składników, więc przepis został zmodyfikowany. Nasz sos różni się od oryginału, dodałyśmy też mix błonnik jabłkowy i owoce aronii. Niczego to nie zmienia. Sałatka wciąż jest przepyszna. Do tego małe pizze na spodzie z cukinii, bagietka, masło i wino…
Przepis na sałatkę z granatem
Składniki:
- granat
- pół paczki sałaty (u nas był to mix młodych liści)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 100 g sera feta
- mała cebula
Sos:
- sól i pieprz do smaku (pieprz najlepiej świeżo mielony)
- 4 łyżki oliwy
- sok z granata
- 3 łyżki miodu
- sok s cytryny
- łyżeczka błonnika jabłkowego i owoców aronii
- ulubione przyprawy (my użyłyśmy mieszanki przypraw włoskich)
Przygotowanie:
Obierz granat (ten sposób naprawdę działa!). Sok, który zbierze się w misce, odciśnij i przelej do małej miseczki.
Do ziarenek granatu dodaj sałatę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przepołowione pomidorki i fetę.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Polej sałatę, całość dobrze wymieszaj.