Wegańska paella

Powiedzmy sobie szczerze, kiedy jest gorąco nikomu nie chce się gotować. Świetnie sprawdzają się wtedy chłodniki, sałatki czy po prostu surowe warzywa i owoce. Są jednak ciepłe dania, które bez większego wysiłku można przygotować latem. Jednym z nich jest paella. Po pierwsze dlatego, że można dodać do niej mnóstwo świeżych warzyw, po drugie – ilość wariacji na jej temat jest nieograniczona, po trzecie (i być może najważniejsze) jest daniem jednogarnkowym.
W oryginale paella powinna zawierać szafran i białe wino, ale jeśli nie macie tych produktów, nie martwcie się. Za chwilę poznacie przepis na paellę, której składniki znajdują się w każdej kuchni.
Składniki:
- szklanka ryżu
- olej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
- łyżeczka błonnika (u mnie niekwestionowany król – betaven)
- łyżeczka tymianku
- papryka
- mała cukinia
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- sól i pieprz
- 2 szklanki wywaru warzywnego (można też rozpuścić warzywną bio kostkę rosołową)
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na głębokiej patelni.
Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plastry.
Po jakichś 2 minutach dodaj paprykę wędzoną, listki laurowe, tymianek i błonnik. Całość zamieszaj i smaż 1-2 minuty.
Dodaj paprykę i cukinię pokrojone w kostkę.
Smaż jakieś 3 minuty.
Następnie dodaj paprykę i groszek.
Do całości wsyp ryż. Porządnie zamieszaj i smaż jakieś 3 minuty.
Wlej 1,5 szklanki bulionu i dobrze zamieszaj całość.
Zostaw wszystko na 20-25 minut (po jakichś 15 minutach dolej resztę wywaru), nie mieszaj.
Na koniec dodaj sól i pieprz, możesz także dodać więcej papryki wędzonej. Dopiero teraz zamieszaj całość i sprawdź czy jest wystarczająco doprawiona.
* Paellę można dowolnie modyfikować. W wersji mięsnej polecam szczególnie krewetki i chorizo. Jeśli chodzi o warzywa – można wrzucić wszystko 🙂